Ohjelmistossa nyt
Tilattavia esityksiä erilaisiin tilaisuuksiin:
Festareille, kiertueeksi kouluihin, päiväkotiin, kirjastoon
Kaiken ikäisille
Esityksen kesto 30min.
Käsikirjoitus ja
ohjaus Karim Tsarkov
Esiintyjät Sari Tirkkonen
Karim Tsarkov
Nuket Tiina Puranen
Sari Tirkkonen
Musiikki Dreams, Muki 215
Esityksessä myös
elävää musiikkia ja tanssia
suomennos Sari Tirkkonen
Esitystä tukee
Taiteen edistämiskeskus
SAUNATONTTU
Missä tontut asuvat, mitä he puuhaavat? Nyt saamme sen tietää, kun Mikael Agricola avaa meille näitä tonttujen salaisuuksia ja tapoja. Kun Mikael oli pieni, hänen isänsä kertoi hänelle tontuista ja heidän tavoistaan. Yhdessä he kulkivat tonttujen asunpaikoilla ja ruokkivat heitä. Saunaa lämmittäessään Mikael kohtaa sattumalta lapsuudestaan tutun saunatontun ja siitä muodostuu lämmin jälleentapaaminen. Saamme myös ihmetellä tonttujen tanssia ja laulua ja halutessa leikkiä mukana. Esitys sopii kaikkiin vuodenaikoihin. Joulun alla lisätään vähän joulu teemaa ja tunnelmaa.
”Taiga-Matto lumosi päiväkotilapset Mustiolla. Tonttuhahmot naurattivat ja nukketeatteri sai lapset mukaan laulamaan ja tanssimaan. ”-Kivaa oli. ”-mukavinta olivat tontut” Puolen tunnin mittaisessa ”Saunatontussa” oli mielikuvitusta vaikka muille jakaa.” Länsi-Uusimaa 25.20.2022.
Käsikirjoitus ja ohjaus Karim Tsarkov
suomennos Sari Tirkkonen
Rooleissa työryhmä Taiga-Matto (Sari Tirkkonen, Karim Tsarkov)
Lavastus työryhmä Teatteri Taiga-Matto
Nuket ja laulu Catarina Johansson
Äänitys ja miksaus Antero Vuorinen
Äiti maata etsimässä
Arktinen satu
Teatteriryhmä Taiga-Matto
- Esitystä tukee Taiteen edistämiskeskus
- Ikäsuositus 2-12 vuotiaille ja koko perheelle
” Esityksen tarina on yhdistelmä siperialaisesta ja saamelaisesta kansansadusta, jotka kertovat Äiti maasta.
Äiti maa on kuullut, miten eräs oikein rikas henkilö on hyvin tyly ja itsekäs. Rikas ei muuta käytöstään, vaikka kuinka Äiti maa erilaisilla luonnonilmiöillä yrittää vaikuttaa häneen. Niinpä Äiti maa lähtee pois ja piiloutuu valkoiseen tunturiin. Eläimet ja ihmiset surevat, kun Äiti maa lähti heidän luotaan ja päättävät yhdessä lähteä etsimään häntä. Ihmiset lupaavat muuttua ja pyytävät Äiti maata palaamaan.
Esityksessä on myös elävää musisointia.
Kankaanpään seutu 5.11.2020:
”Tyytyväisiä ovat myös katsojat. Suurimman osan mielestä esitys oli joko ”hyvä tai ”tosi hyvä”.Parasta esityksessä oli ”kaikki”.”Esitys oli mystinen ja aika iloinen.”
”Ympäristöajattelua nukketeatterilla” Länsi-Uusimaa 27.2.2020:
”Mustion koululaiset seurasivat puolen tunnin esitystä tiiviisti. Sari Tirkkonen-Tsarkovin ja Karim Tsarkovin vetämä ammattinukketeatteri osaa koukuttaa. Tarinankerronnan ohessa Taiga-Matto osallistutti nuorta yleisöä keksimään miten luonto herää eloon tulivuorenpurkauksen jälkeen ja miten luontoa voi suojella”-”kierrätyksellä, kuului yleisöstä.”
Yleisön kommentteja:
- ”Siinä on kaiken ikäisille jotakin”
- ”Kiva, että pienet lapset saavat osallistua esitykseen”
- ”Mukavalla tavalla käsitellään ympäristöasiaa”
VIIKINKI SEIKKAILU
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 35min.
Ikäsuositus: 4-12 vuotiaille ja koko perheelle
Nuket: Rannveig Steinthórsdóttir Islanti
Saaga kertoo siitä miten islantilainen nuorukainen Audun lähtee matkalle kiertämään eri Pohjoismaita. Matkakumppanina hänellä on hyvä ystävänsä vanha viikinkilaiva. Purjehtiminen on kuitenkin vaarallista, sillä Tanskan ja Norjan kuninkaat käyvät sotaa, mutta hyvien päämäärien sinnikkäällä tavoittamisella pienestä viikinki pojasta syntyy oikea rauhanneuvottelija ja lopulta rauha solmitaan maiden välille.
Teksti pohjautuu oikeaan islantilaiseen viikinkisaagaan, Saaga Audunista.
Saagat on usein perustuneet historiallisiin tositapahtumiin ja tässäkin tarinassa esiintyy kaksi oikeata pohjoismaista kuningasta, Norjan kuningas Harald ja Tanskan kuningas Sven.
”Salon ekaluokkalaisia viikinkien lumoissa. Jännittävän ja vauhdikkaan esityksen jälkeen vene jäi mieleen parhaiten. Se oli hauska vene, kun se puhui ja sillä oli naama” 1A luokan oppilas ”Esityksessä ollut koira oli vähän pelottavan näköinen, mutta sen pyörivä vartalo nauratti.” Toinen oppilas. Heillä oli esityksessään käytössään upeat nuket, rekvisiitta, sekä musiikkia ja äänitehosteita.”
-Salonjokilaakso
Yleisön kommentteja:
”Näkee, että on ammattitaitoinen esitys”
”Hieno musiikki”
”En ole tiennyt, että nukketeatterilla voi tehdä tällaista draamaa”
Alin aarre
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: 2-10 vuotiaille ja koko perheelle
Nuket: Viktoria Karaivanova
Esitys pohjautuu Tuhannen ja yhden yön satuihin. Näytelmä kertoo nuoresta kauppiaasta nimeltään Ali, joka lähtee sisäisen äänensä rohkaisemana etsimään kohtaloaan. Hänen vanhempansa olivat jättäneet pojalleen perinnöksi pienen talon ja kaupan. Unessa pieni lintu kehottaa häntä myymään puodin ja lähtemään Kairon kaupunkiin. Ali kuuntelee ääntä, lastaa tavaransa kameleiden selkään ja lähtee pitkälle jännittävälle matkalle kohti Kairoa. Matkalla hän kohtaa vaaroja, ystäviä ja löytää viimein aarteen omasta kotipihastaan. Esityksessä on itämaista tunnelmaa, sekä musiikkia.
”Kairon hullunkurinen katusoittaja saa aikaan spontaaneja naurunpyrskähdyksiä. Teatteri Taiga-Maton taitavasti esitettyjä hahmoja on aikuistenkin ilo katsoa, varsinkin, kun lopussa kauppias Ali löytää aarteensa omasta puutarhastaan.”
-SalonjokilaaksoYleisön kommentteja:
”Hyvät nuket”
”Lapset seurasivat herkeämättä mukana”
”Lapsilla oli hauskaa”
”Tämä on täydellinen esitys”
Villisorsan muna
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: n. 30min.
Ikäsuositus: 2-10 vuotiaille sekä koko perheelle
Nuket: Alla Kataeva
Hakassialaisen kansansadun pohjalta
Tarina kertoo koiran ja metsästäjän ystävyydestä. Kerronta on sadun omainen. Lapset saavat hieman osallistua tarinan kerrontaan. Viemme lapset leikkien matkalle Siperian taigalle. Kerran eräs huono-onninen metsästäjä, kulkiessaan vuorilla, löytää villisorsan munan, josta kuoriutuukin koiran pentu. Metsästäjä vie pennun kotiinsa ja kasvattaa siitä oivan metsästyskoiran. Mutta metsästäjä erehtyy myymään koiran isosta rahasta rikkaalle kauppiaalle….
”Jokaisen maan kansanperinteessä on tuttuja aineksia, maagisia tapahtumia ja opetus siitä miten ahneus ei tuo onnea ja miten lopulta hyvyys ja ystävyys voittavat. Tämäkin tarina päättyi onnellisesti. Esitykseen toi vaihtelevuutta elävä musiikki ja rauhallisesti etenevä tarinan kerronta.”
Sydän -HämeenlehtiYleisön kommentteja:
”Hieno katsoa, miten pienillä keinoilla saa lapset mukaan tarinaan”
”Ihana musiikki ja tunnelma”
”Rekvisiitta toimi hyvin eri rooleissa”
Lumityttö
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 35min.
Ikäsuositus: 2-12 -vuotiaille ja koko perheelle
Nuket: Gennadij Kokov
Venäläisen kansantarinan pohjalta kirjoitettu näytelmä.
Eräässä kaukaisessa kylässä asui muori, joka tunsi itsensä kovin yksinäiseksi. Kerran, kun lunta tuiskutti taivaan täydeltä, alkoi hän muovailla lumesta pientä tyttöä. Muori alkaa kertoa lapsille tarinaa Lumitytöstä, jonka ilkeä luujalkanoita Baba jaga ryösti itselleen. Mutta lumesta syntyi myös urhea sankari Ivan, joka lähtee pelastamaan Lumityttöä…Esitys on juuri siinä satujen ytimessä, joka koskettaa ihmistä.
Marionettinukke näytelmä. Esityksessä käytetään myös monipuolisesti nukketeatterin eri tekniikoita.
Esityksessä on myös jonkin verran vuoropuhelua lasten kanssa.
”Ammattitaidolla on syntynyt viehättävällä tavalla vanhanaikainen nukketeatteriesitys, jossa on sopivasti runollisuutta ja taikaa. On helppo uskoa, että tulevistakin esityksistä poistuu hymyileviä kasvoja. Esityksen napakka rytmi syntyy hauskojen ja jännittävien kohtausten sekä vauhdikkaan ja rauhallisen toiminnan vaihteluna. Pienten katsojien kiinnostus pysyy yllä ennenkaikkea visuaalisin keinoin;uusia hahmoja tei esineitä ilmestyy tasaisin väliajoin. Musiikit ja äänimaailma voimistavat tapahtumien tunnelmaa”
(Turun Sanomat )Yleisön kommentteja:
”Hieno katsoa, miten kaksi ihmistä voi saada aikaan kokonaisen teatterielämyksen”
”Uudella tavalla käsitelty vanha satu, mutta sadun tunnelma on aito ja vie mukanaan”
”Mukava, että lapset saavat osallistua”
Väinö ja vene
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 35-40 min.
Ikäsuositus: 3-12 vuotiaille sekä koko perheelle
Nuket: Gennadij Kokov
Kalevala-aiheinen nukketeatteriesitys
Marionettinäytelmä Kalevalan velhon ja tietäjä Väinämöisen hurjasta matkasta Manan maille sanaa hakemaan. Kirjoitettu Kalevala eepoksen pohjalta.
”Naurunremahdukset ja kättentaputukset viestivä siitä, että Kalevala-teemaa voi tarjoilla myös lapsia kiinnostavalla tavalla.”
Vakka-Suomen Sanomat
”Etualalla olivat tietenkin ilmeikkäät nuket, jotka kahta lukuunottamatta olivat puisia ja sellaisina hyvin eläväisiä. Niiden liike on tietenkin peräisin taitavilta nukketaiteilijoilta, mutta vaikka he olivat näyttämöllä näkyvästi läsnä ja liikkuivat nukkien mukana, kaikenikäisten katsojien huomio pysyi pienissä päähenkilöissä .-Olikin yllättävää, että Sari Tirkkonen muuntautui Louheksi ja näin yhdeksi tarinan henkilöksi. Väinämöisen ja Louhen kokoero oli hykerryttävä, ja teatterin illuusio pysyi edelleen ehjänä.”
KeskisuomalainenYleisön kommentteja:
”Väinämöinen oli hauska”
Hyvällä tavalla vuorovaikutteinen yleisön kanssa”
”Jännittävä esitys”
”Tällä oli niin iso vaikutus, että se herätti halun opiskella teatteria”
Iloinen klovni
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: Päiväkoti- ja ala-asteikäisille (sekä koko perheelle)
Nuket: Gennadij Kokov
Karnevaaleihin, joulujuhliin, festareihin…
Tarina kertoo venäläisestä vanhan ajan nukketeatteritaiteilijasta setä Schimberistä. Kiertävä nukkesirkus tuo mukanaan jonglöörin Kiinasta, voimamiehen Venäjältä sekä pienen iloisen hetken aitoa entisajan sirkuksen tunnelmaa. Kasper-nukke toimii seremoniamestarina! Taustamusiikkina eri maiden kansanmusiikkia, sekä hieman elävää musiikkia.
”Rytmikäs musiikki ja marionettinuket, Kasper-klovnin tarinat ja käsinuket vuorottelevat esityksessä. Nukkejen lisäksi apuvälineinä käytetään hauskasti lapasia, kenkiä ja hattuja.”
-JärviseutuYleisön kommentteja:
”Lapsilla oli hauskaa”
”Mukava nähdä vanhan ajan nukketeatteria”
”Taitoratsastaja oli hauska”
Joulukertomus
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: Kaikenikäisille
Nuket ja lavastus: Gennadij Kokov
Joulukuvaelma esitetään perinteisellä ”Vertep”- näyttämöllä. Vertep on kolmikerroksinen ”kirkkonäyttämö”, jollaista kirkot ovat keskiajalta lähtien käyttäneet joulukuvaelman esittämiseen.
Päähenkilönä toimii pieni AASI, jonka esi-isä oli paikalla kun Jeesus lapsi syntyi. Toiset eläimet pilkkaavat aasia tyhmäksi, mutta lopulta hän muuttuu sankariksi saatuaan enkeliltä kunniakkaan tehtävän saattaa Josef ja Maria Betlehemiin, missä Jumalan pojan on tarkoitus syntyä.
Lavaste-estetiikka ja kaunis musiikki tekevät esityksestä kiintoisan myös aikuisille.
Yleisön kommentteja:
”Nyt vasta pääsin oikean joulun tunnelmaan”
”Kaunis lavastus”
Talvisodan kirjeet
Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Ohjaus ja käsikirjoitus: Karim Tsarkov
Suomennos: Sari Tirkkonen
Nukkien päät: Islam Mataev
Nuket: Rannveig Steinthórsdóttir
Musiikin sovitus, toteutus ja äänet: Kiureli Sammallahti
Roolien äänet: Sari Tirkkonen, Karim Tsarkov, Mikko Pitkäniemi
Teemat sellolle: Mikhail Kokovin näytelmästä Akun
Esityksen kesto: 40min.
Ikäsuositus: Aikuisille ja yli 12 vuotiaille
Talvisodan kirjeet vieraili Petroskoin Karjalan Kansallisteatterissa syksyllä 2016. Alla Karjalan uutisten dokumentti vierailusta, sekä Karjalan teatterin lahjoittama teksti muistona vierailusta.
Tarina perustuu tositapahtumiin. Isoäiti Olympiada (Abika) Kokova kirjoitti päiväkirjassaan kuinka hän odotti miestään Mikhail (Misha) Kokovia kotiin Suomen Talvisodasta. Mies oli lähetetty Suomeen sotimaan 1939. Mikhail Kokov oli syntyisin Neuvostoliiton Hakassian osavaltiosta – Siperiasta. Näytelmä koskettaa eri- ikäisiä ihmisiä ja perheitä monessa sukupolvessa, koska muistelmat kertovat isoisiemme ajasta ja kirjoittaja on pojan poika, joka kohtalon antamien sattumien kautta asuu Suomessa. Näytelmä avaa erilaisen näkökulman talvisotaan ja auttaa meitä yksilöllisen elämäntarinan kautta ymmärtämään jonkun äidin kohtaloa ja tuntemuksia ja miten hänen elämänsä jossakin kaukana kietoutuu meidän historiaamme.
Tapahtumien taustaa
Mikhail Kokov kävi armeijan vuosina 1936 -38 Habarovskin alueella, tuli takaisin Hakassiaan, opiskeli Filologian laitoksella opettajaksi 1939. Heti valmistuttuaan hän sai käskyn lähteä sotaan Suomea vastaan, vaikka hänellä oli juuri syntynyt esikoinen ja hän kärsi munuais-sairauksesta.
Lähetettyjen tehtävänä propagandan mukaan oli pelastaa Suomi valkoiselta armeijalta. Tuohon aikaan eteläisessä Siperiassa tuskin edes tiedettiin missä päin Suomi sijaitsi. Isoäidin päiväkirja kertoo siitä, miten hän odotti miestään ja kasvatti lastaan. Kotiin jääneille oli näytetty elokuva Suomesta elokuvateatterissa. Siinä kerrottiin, kuinka Suomessa on kylmä ja kuinka valkoiset tappavat punaisia. Elokuvat olivat vanhoja, ehkä n.1920 luvulta. Isoäiti kirjoittaa kuinka hän itki, kun Suomeen lähetettiin aina uusia kuorma-autollisia sotilaita. Suurin osa heistä oli hakasseja – Hakassian alkuperäiskansalaisia. Isoisä palasi takaisin sodan loputtua. Hänellä oli mukanaan näytelmän käsikirjoitus (Akun), jota hän kirjoitti koko ajan. Mikhail kirjoitti sen loppuun kotiin palattuaan. Hän oli jo tunnettu paikallinen runoilija ja kirjailija. Näytelmä esitettiin Hakassian autonomisen tasavallan 10- vuotisjuhlassa ja siitä syntyi Hakassian ammattiteatteri, josta tuli sittemmin Kansallisteatteri.
Isoisän munuais-sairaus oli sodan aikana pahentunut ja hän kuoli kuukauden kuluttua ensi-illasta.